GRAVID – VECKA 20-25

vecka 20 | vecka 25


Som jag skrev i tidigare inlägg så har jag helt missat att uppdatera er med veckouppdatering kring graviditeten. Som tur är har de sensate veckorna inte varit särskilt olika ifrån varandra så de blir lätt att summera dessa i ett och samma inlägg.

Bebis // Mage:

Magen har växt något enormt under dessa veckor. Titta skillnaden från vecka 20 till för någon dag sedan i vecka 25. Rörelserna från lillkillen där inne är väldigt tydliga just nu och kommer ungefär vid samma tillfälle varje dag. Framförallt när jag sätter mig ner och tar de lugnt. Kanske blir en bebis som behöver mycket gung för att kunna somna när han väl är här för han är van med de nu inåt i magen. Just nu är han ungefär 30cm lång och väger runt 700g i början av vecka 25 och 800g i slutet av samma vecka. Så de går verkligen snabbt i tillväxten nu så de är inte konstigt min mage växer i samma fart. Har fått en del frågor kring om vi kommit fram till något namn. Och ja de har vi :) Kommer dock inte avslöja vilket förrän han är här eller strax innan.

Hur jag mår:

Ryggen börjar ta lite stryk av vikten där fram nu och jag kan känna av lite smärta i ländryggen vid för mycket ansträngning. Jag är ganska svankig i mig själv så de är en utmaning att inte belasta fel. För att motverka detta så försöker jag lägga en del fokus på knipövningar och andra övningar för de inre bukmusklerna. Är detta något ni skulle vilja att jag gör ett inlägg om?

Jag har hitintills gått upp ungefär 6kg totalt från graviditetens start och väger nu 63kg. Har aldrig vägt över 60kg så de känns sjukt att se dessa siffror på vågen. De kan vara ganska kul att se vad de är som väger i en graviditet och här är en liten lista över de som själva graviditeten väger utan att räkna viktuppgång pga dålig kost, vätska osv. Observera att detta är ett genomsnitt som är beräknad på en viktuppgång på 11-16kg!

  • Bebisen: 3,5kg
  • Moderkaka: 0,9kg – 1,4kg
  • Fostervattenvätska: 0,9kg – 1,4kg
  • Bröstvävnad: 0,9kg – 1,4kg
  • Ökad blodmängd: 1,8kg
  • Livmodertillväxt: 0,9kg – 2,3kg
  • Fettdepåer: 2,2kg – 4,1kg

 

Love, L

Posted in P R E G N A N T.

Leave a Comment