ATT AMMA VIA BRÖST ELLER FLASKA


Hej fina ni <3

Hoppas ni har en fin början på denna helg :) Postade en story på min Instagram igår där jag skrev att jag pumpade så att Philip också kan vara delaktig i matningen. Fick mycket respons om att göra ett blogginlägg och skriva mer om mina tankar kring de och hur vi gör hos oss så därför tänkte jag att detta inlägg ska handla om detta ämne. 

Idag är Nhoéll lite mer än 3 veckor och jag helammar genom pumpning då amning direkt via bröstet inte har funkat för oss. Redan innan Nhoéll föddes visste jag att de skulle bli en utmaning för mig att amma via bröstet då jag har plana bröstvårtor. Plana bröstvårtor finns i olika omfattningar och kan innebära att bebisar får de svårare att få tag i bröstvårtan då den inte lyfter. Jag hade därför redan från dag 1 förberett med en amningsnapp (en napp man sätter över bröstvårtan så att denna ”sugs” upp) för att förhoppningsvis underlätta att hjälpa honom att greppa och att jag skulle kunna amma via bröstet. 

Redan vid första försökte hade han lätt med att greppa men innan han hittade rätt var de en kamp mellan hans händer och att hålla amningsnappen på plats. När han väl kommit till bröstet sög han ordentligt en kort stund innan de övergick till smuttande för att sedan somna en kort stund efter de. Detta gjorde att han inte fick i sig den mängd mat han behövde vilket innebar en väldigt missnöjd bebis och att han tappade en del i vikt. 

Eftersom jag är egen företagare så visste vi när vi blev gravida att Philip skulle vara pappaledig 1-2 dagar i veckan och hade därför kunna ge flaska vid några måltider under dessa dagar. Därför hade vi förberett med en elektronisk bröstpump, vår är från Philips Avent. Fram till andra veckan försökte jag få till de här med att ge bröstet med amningsnappen och fick börja använda pumpen för att ge flaska efter varje amningstillfälle för att få honom mätt. Detta blev en otroligt stress för både mig och honom pga av så många moment (pumpa, amma, flaska och om från början igen för att få honom mätt och gå upp i vikt. 

Jag mådde så dåligt av situationen och kunde inte se hur detta skulle fortsätta utan att jag skulle bli mer nerstämd än vad jag redan var pga av hormonpåslaget som jag nämnt i tidigare inlägg (läs här). Efter att så smått börja acceptera situaitonen och inte känna att jag ”misslyckats” som mamma för att jag inte kunnat ge bröstet så bestämde jag mig för att endast pumpa och få de att fungera på de viset så att han ändå får i sig min mjölk. Jag kan säga att jag har mått så dåligt över de för de pratas så mycket om hur viktigt de är att amma och även om jag egentligen gör detsamma fast över flaska så kunde jag inte få in i mitt huvud att de egentligen är samma sak fast på olika vis. 

Nu såhär med lite mer distans är jag faktiskt väldigt glad över valet jag/vi gjorde och är så tacksam för de närstående som peppat mig och fått mig att inse att jag faktiskt fortfarande ger honom min bröstmjölk även om de inte är via bröstet och att jag ser de som ett mer modernt sätt att mata sitt nyfödda barn på med och att de blir en mer jämställd uppdelningen av sysslorna att ta hand om vår lilla Nhoéll här hemma. Dessutom ser jag varje gång hur mycket han får i sig vilket också är lugnande och hans viktkurva går idag spikrakt uppåt. 

De ska även nämnas att jag försökt lägga han till bröstet även utan amningsnapp men han får inte grepp överhuvudtaget, även om jag nu pumpat ett tag vilket ska lyfta bröstvårtan. Så för att inte stressa upp mer kring detta matämne så har jag bestämt mig för att jag kommer fortsätta pumpa så länge de går, pumpar idag var 3:e timme i ca 30 min (15min på varje bröst) från 6-23 på kvällen och gör uppehåll över natten. Här får jag ut ungefär 100-250ml per tillfälle beroende på när på dagen de är. Än så länge räcker denna mängd mjölk sen får vi ta de efterhand och se hur långt de räcker. Sista utvägen blir ju att komplettera med ersättning men förhoppningsvis ska detta vara ett bra tag till. 

Är de någon av er läsare som gjort eller känt detsamma med era barn så får ni gärna dela med er av era story’s, blir så glad när ni också delar med er av era tankar och erfarenheter <3

Love, L

Posted in P R E G N A N T.

10 Comments

 1. Han mår nog lika bra av att bli matad på flaska ? jag väntar tvillingar och har redan bestämt mig för att inte dubbelamma bägge … då kommer jag verkligen inte göra annat.. + att det kanske inte ens funkar med amningen! Mysigt för pappan att få vara delaktig med tänker jag ♥️

 2. Girl! Yes! This makes me feel better- i relate 100% to this! I tried to put mine on the chest too and the colustrum stage is difficult because they only eat a couple of drops. Now i just pump and feed through the bottle as well! I also freeze bags of milk to get a stash to preserve her til 6 months. Breastfeeding is alot of work and time. Depending on lifestyle it doesnt work for everyone. But so long as baby gets breastmilk since I am lucky enough to be able to produce for her.

 3. Vi har också tänkt, även om det funkar att amma via bröstet, att mata med flaska så det inte blir en kamp att vänja av sedan och dessutom kan vem som helst ge maten. Om det funkar hade det varit super!
  Måste också berömma den fina korgen, vart kommer den ifrån?

  • I Give my baby breastmilk through the bottle as well. I started by doing it every two hours and now I’m doing it only 4 times a day and making around 1050ml a day! And my baby is almost 5months old!

 4. Valde att inte amma alls denna gång då förra barnet var en kamp där ingen mådde bra. Väldigt skönt att kunna dela upp matningarna till pappan. Tycker det är helt orimlig stress kring barnets första levnadsår vad den äter. Först är det om man ammar eller ger ersättning, sen om man gör egna pureer eller köper, ger man bitar? Sen när barnet fyllt ett så är det ingen som frågar eller har åsikter om vad ungen stoppar i sig.

  Så gör det som känns bäst för er ! Barnen lägger ingen värdering i vad den får äta bara den blir mätt:)

 5. Hade precis samma problem med mina bröst. Samt att mitt barn sondmatades sin första månad i livet pga låg vikt. Kämpade som ett as med amningsnappen men det bidrog till stress, tårar och en känsla av misslyckande. Det är så prestigefyllt med amningen och självklart vill man kunna amma. Tillslut började jag också pumpa ut, men sakta avtog det med. Började med ersättning och då gick mitt barn upp sååå bra i vikt så det var en befrielse nästan samt att pappan kunde vara mer delaktig med matningen och man kände sig lite mer fri. Annars gick jag och räknade timmarna konstant för att jag skulle lägga henne till bröstet så hon förstod att där kom maten i från, samtidigt sondmata henne och sen när hon sovit igenom hela grejen skulle jag sätta mig och pumpa. Det var så stressigt och kände att jag var påväg att bryta ihop. Inte värt det. Idag är min tjej 6 månader och ligger helt rätt till i sin kurva (när hon föddes vägde hon 2015 gram) född i 36+5. Och hon mår superbra! Fått ersättning från 6 veckors ålder ?

 6. Jag slutade amma min dotter när hon va 4 veckor för att jag har också bröstvårtor som inte “Står ut”. Provade med amningsnapp ett tag med kände att det va så struligt och jobbigt så vi tog beslutet att avsluta amningen och ge flaska istället. Det blev en stor skillnad! Gladare bebis och en mindre stressad mamma samt pappa som kunde hjälpa till att mata.
  Kände också lite i början att jag misslyckades men efter mycket pepp och stöd från familjen så kom jag över det. Idag är min dotter 2 år ich har följt sin viktkurva perfekt! Söt och glad tjej!
  Du är grym och en underbar mamma till er fina pojk! ♡

 7. Tack vare att jag läste ditt upplägg här så kunde jag känna mig lugnare när jag själv tyvärr fick inse att amningen inte riktigt fungerade. Ammar idag via amningsnapp då bebisen inte får tag i bröstet och kompletterar med att pumpa och ge via flaska. Svåra med pumpning tycker ja är att hålla uppe mjölkproduktionen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *